I går tog Henrik Lundqvist adjö – men minns ni hur allt började?

I går tog Henrik Lundqvist adjö – men minns ni hur allt började?

I går tog Henrik Lundqvist adjö – men minns ni hur allt började?

I går tog Henrik Lundqvist adjö – men minns ni hur allt började?

► I går berättade Henrik Lundqvist om sitt adjö till professionell hockey.
► I dag ger jag er chansen att minnas hur hans fenomenala karriär började genom att publicera ett kapitel ur boken Mannen bakom masken, det som handlar om tvillingarna Lundqvists barndom.
► 
Långläsning som räcker hela helgen – eller ännu längre?

Henrik Lundqvist i samband med fredagens presskonferens. Till höger boken från 2004. Foto: VIAPLAY (skärmdump), TOMMY HOLL (bokens omslag)

I GÅR SAMLADE Henrik Lundqvist en utvald liten skara reportrar för att besluta om sitt inte helt oväntade beslut, det att karriären nu tyvärr var över; ni kan ju hela historien med hjärtoperation, påföljande inflammation, och … tja, till slut gick det inte.

Ett jäkla sätt att tvingas sluta på. Man kunde ha tänkt sig en bitter och besviken 39-åring som inför pressen slet sitt mjällfria hår – men icke.

Inte en tendens till offerkofta hos Henrik (vad jag såg och hörde från min kammare), bara tacksamhet för vad idrotten givit honom. Till och med den här dagen imponerade killen som en gång regerade i Scandinavium och sedan flyttade över kungadömet till Manhattan.

Jag rekommenderar den här utmärkta texten i New York Post.

ANNONS

Vad Henrik än gör i framtiden lär han lyckas. Han, likt brorsan Joel, är den typen av människa.

Men minns ni hur det började uppe i Jämtland, hur det fortsatte nere i Ängelholm, hur Frölunda en gång grävde tvillingguld i Rögleland?

2004 skrev jag boken Mannen bakom masken, kapitlet ni strax ska sätta tänderna i kallades ”Barndomen.” En sak slår mig när jag skummar igenom den 17 år gamla texten – de var kloka redan som små, bröderna.

Välkomna på en vandring längs minnenas allé.

 

Barndomen:

Andre mars 1982 föddes Henrik Lundqvist.

40 minuter senare kom Joel.

De höll ihop då, och fortsatte med det.

Pappa Peter Lundqvist – på den tiden chef för ett skidinstruktörsföretag i Åre, bland annat med kung Carl Gustaf och drottning Silvia som gäster – berättar en rolig historia:

”Grabbarna tävlade en del i slalom också när de var små, och oavsett vilken plats de kom på så hade nästan alltid samma tid.”

Tvillingar har ofta särskilt starka band till varandra, lever så tätt inpå varandra, lär sig nästan veta vad den andre tänker, så det kanske inte är så konstigt att de är ungefär lika bra i det de tar sig för.

Tränar ihop.

Lika mycket.

Sporrar varandra.

Och det var det som Peter och mamma Eva tänkte på där uppe i Jämtland, i slutet av 80-talet. Ska det bli så här, funderade de, att våra grabbar ska konkurrera mot varandra hela tiden?

Det var en framtidsvision som inte lockade.

Men som tur var hade Henke och Joel upptäckt leken med klubba och puck.

Jippi, ropade föräldrarna inombords.

”Vi uppmuntrade det verkligen, ville att de skulle få tävla tillsammans, i samma lag”, minns Peter.

Nu ska det väl sägas direkt:

Så värst mycket uppmuntran behövdes inte…

Henke kommer väl ihåg hur det var:

”Hockeyn kändes jäkligt kul från början, slalomen var mycket för att alla andra höll på med det. I Åre ska man ju göra det. Men vi brann aldrig riktigt för det.”

Joel minns en annan anledning, en som en del av oss – som väljer sommar framför vinter vilken dag som helst – inte har några som helst problem att köpa rakt av:

”Vi frös så mycket…”

Spela hockey på den tiden var möjligen bara snäppet varmare – nåja, mindre kallt – vare sig det handlade om ute eller inne i kyliga ishallar, men det var i alla fall den sporten som vann kampen om tvillingarnas hjärtan.

Således till mor och fars förtjusning.

Och vem eller vilka fanns att tacka för det?

Tja, Mats Hildén och Peter Backman på Tottens förskola i Åre ska nog ha var sin blomma, och i tider när Frölunda Indians är en vinstmaskin kanske en och annan krona borde gå dit.

Peter spelade i Järpens A-lag, en gång fick tvillingarna åka med, se omklädningsrummet, titta på träningen, en upplevelse lika stor som när en såpakändis får syn på en TV-kamera.

Mats och Peter såg till att sandlådan på Tottens spolades vintertid, där tog Henke och Joel sina första skär, där tändes gnistan … där lirades det.

Dag efter dag.

”När de fått på sig skridskorna och börjat spela, då ville de aldrig därifrån, de kunde vara därute hur länge som helst. De älskade det. Att komma in och äta, det fanns bara inte…”, berättar Mats Hildén och skrattar gott åt minnet.

Det var så här det började:

”De där två, de var ju på det viset att så fort de gick ut, då skulle det spelas nåt, då skulle det göras nåt. Det var ju annorlunda på den tiden, det fanns inga tv-spel, ungarna höll på med idrott.

Sedan när det blev vinter, då tyckte de det var tråkigt att det inte fanns någon is, så vi spolade upp sandlådan så de kunde åka där. Vi snickrade till några mål också, det var viktigt, det skulle de absolut ha.”

Men nej, Henke hade inte redan monopol på målvaktsposten, fick inte något slags gudomlig inspiration redan som fyraåring.

Så är det bara i filmer.

Och det här är en bok.

Som för övrigt håller sig till sanningen. Inte bara ”based on a true story”, this IS the true story …

Nåväl, åter till sandlådan – ungefär 9×3 meter – och de två knattarna. Mats minns mer:

”Det syntes redan då att båda två var stora talanger. Jag minns att vi pratade om det, Peter och jag, hur roligt det var att det märktes så tidigt, jag menar…jag hade ju dem från det att de var riktigt små, och de hade så mycket bollkänsla, sådant ser man ju. De kunde ta emot pucken, bollen…bättre än andra i deras ålder”

Gnistan kom till i en sandlåda, sålunda.

Och när sedan pappa Peters företag var sponsor för en Frölundamatch förvandlades den till en eld, en eld som framöver skulle brinna för hockey – och just Frölunda.

”Det var första gången vi såg hockey på allvar, vi fick sitta i en loge med farmor och titta på matchen”, berättar Henke. ”Sedan, några år senare, vi kan ha varit åtta-nio, så fick vi följa med igen. Det var jag, Joel, en kompis från Järpen och en Frölundagrabb. Vi fick åka in på isen i en paus och de sköt straffar på mig. Sedan var vi med på en träning med ett ungdomslag också, pappa hade en kollega vars son spelade där.”

Elden var vid det här laget en brasa.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

***

I Åre drällde det inte av isytor, det var sandlådan på dagis, det var skolgården, när den inte var – som Joel uttrycker det – täckt av två meter snö…

Det stora lyftet kom 1990 då ishallen i Järpen stod klar.

Och när storasyster Gabriella skulle träna tennis, då kom första chansen för Henke och Joel att se underverket.

”Vi åkte ofta med, pappa tränade henne, och den här gången skulle de vara i Mörsil, men det var dubbelbokat så vi åkte till Järpen istället. Meningen var att vi skulle släppas av utanför hallen, det fanns en uterink där som vi kunde vara på medan Gabriella tränade, men pappa kände chefen för hallen så de släppte in oss där. Vi hade den för oss själva efter att A-laget tränat”, minns Henke.

Snart efteråt startade Järpen ungdomsverksamhet, och på första träningen gjorde Joel sitt för att ge hockey-Sverige en högklassig landslagsmålvakt lite drygt 13-14 år senare.

Henke:

”Jag såg att en annan kille tagit på sig målvaktsutrustning. Så frågade tränaren om det var någon mer som ville stå, och då räckte Joel upp min arm, sa något i stil med: den här killen vill.”

”Jag visste ju det”, minns Joel, ”han hade ju intresset, målvaktsidoler och så. Jag vet inte riktigt varför, för när vi spelade landhockey så turades vi om, men det var nog att han var målvakt i fotboll, det kom därifrån.”

Hur som helst, Henke ville stå, Joel höll med och gav brorsan vad som väl måste kallas en hjälpande hand.

Fast Henke hade behövt en till sedan, under själva träningen. Och ni som någon gång sett små hockeygrabbar stå i mål förstår precis. Ni som inte gjort det uppmanas härmed besöka en ishall vintertid, det är en härlig syn.

”Jag fick låna grejer, men de var alldeles för stora”, berättar Henke och småler åt minnet av fortsättningen på historien:

”Jag hade sett Tommy Söderström backa in i målet, för att känna var mitten var, och då skulle jag ju också göra det. Men mina skydd var så stora att jag trasslade in mig och fastnade i nätet. Så tog Joel tag i pucken, och när jag skulle ut så ramlade jag…”

Till och med en Henkeidol som Pekka Lindmark har säkert varit med om något liknande.

För, som sagt, att vara liten och hockeymålvakt är ingen enkel kombination.

”Skydden är ju så stora, man kunde ju knappt röra sig”, skrattar Henke som minns hur han släppte in tolv puckar i sin första match, 19 i sin andra.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Men kul var det.

”Jag tror man var ganska nöjd ändå, hur sjukt det än kan låta… Nöjd med de räddningar man gjorde. Sedan var ju allt nytt för oss, vi var ett nystartat lag, men vi gjorde framsteg och två år senare slog vi lagen som hade slagit oss.”

Tränaren Björn Bergetoft om vad han tänkte den där hösten 1990:

”Visst syntes det att han var ett naturbarn. Jag kommer ihåg att vi hade en del samarbete med A-laget, det kom ner en femma på vår träning en gång och började skjuta på Henke som väl var nio-tio år vid det laget. Du vet hur det blir, när man är stor och en liten står i mål, de började skjuta väldigt försiktigt, och Henrik…ja, han släppte väl inte något. Så de tog i mer och mer, till slut sköt de ganska ordentligt, och Henrik…det gjorde säkert hur ont som helst, men han släppte nästan inte in något mål ändå. A-lagskillarna var ganska imponerade minns jag.”

Det skiljer dryga två och halv mil mellan Åre och Järpen, så ofta fick Henke och Joel sova över hos sin tränare och dennes son Robin, jämngammal med tvillingarna. Allt för att så snabbt som möjligt kunna gå på is nästa morgon.

***

Hockey på vintern, fotboll på somrarna, som vilka andra småttingar som helst, men det var det där med elden som brann, den som skilde två tvillingar Lundqvist från många andra ungar.

Det här var på den tiden man fortfarande spelade landhockey, regelrätt isträning var det ju bara två gånger i veckan, och Henkes berättelse påminner om dem man får höra från Kanada, med spolade gräsmattor och upplysta nätter för hockeytokiga grabbar:

”Vi hade strålkastare på huset så vi kunde spela landhockey sent. Vi höll på tills de tvingade in oss på kvällarna. Det jag kommer ihåg är att vi tyckte det var så oerhört kul. Det var största drivkraften. Man höll inte på och tränade för att få spela i elitserien en dag, utan enbart för att det var så kul. I Åre på den tiden fanns inte så mycket att göra. I dag finns det så många val, så alla ser kanske inte den glädjen.”

Det är svårt att säga när Henke på allvar tog steget från att känna ”det är kul” till ”det är kul och jag är rätt duktig också.”

Men ett klassiskt citat från tioårsåldern säger en del.

”Jag har fått det berättat för mig hur många gånger som helst, jag sa tydligen till farmor: ’Tänk om jag blir kvar här i Järpen, så ingen ser hur bra jag är.’  Då måste jag väl tyckt att jag var bra, om jag säger en sådan grej…”

Den förälder, eller farförälder för den delen, som glömmer ett sådant citat är inte född än.

Henke och Joel umgicks mycket med grabbar som var lite äldre, spelade hockey och fotboll med dem, och det skulle visa sig i deras utveckling, inte bara som hockeyspelare.

1993, när grabbarna var elva, samlade pappa Peter och mamma Eva familjen.

Frågan var den här: vad sägs om att flytta till Båstad.

”Först var det lite konstigt, man hade ju tänkt att Åre, där skulle man alltid bo. Men sedan var det bara kul, inte minst för fotbollen, i Åre fanns det bara hårda grusplaner, men i Båstad skulle vi få spela på gräs.

Vi hade varit där nere mycket, sju somrar i rad, eftersom syrran spelade tennis och brukade tävla i Kalle Anka Cup. Så vi tyckte det skulle bli spännande att flytta”, minns Henke.

Peter berättar:

”Till stor del var det för barnens skull. Gabriella kom in på tennisgymnasiet, och vi såg också att det fanns mycket bättre möjligheter för Joel och Henrik att gå vidare med hockeyn.”

Flyttlasset gick på sommaren, Rögles välkända ungdomsverksamhet inbjöd till hockeyskola.

”Det var lite struligt i början, vi visste inte om vi skulle få plats, de hade så många ungdomar, men sedan fick vi beskedet att vi skulle få vara med i laget”, berättar Henke.

* Oroligt?
”Nej, varken Joel eller jag uppfattade nog att det var så, det var mamma och pappa som berättade efteråt.”

Se där, en tendens till curlingföräldraskap, långt innan begreppet var uppfunnet.

***

Ny stad, ny skola, ny klass, nya kompisar, och i det läget är det inte dumt att vara tvillingar. Med en liten nackdel:

”Alla glor extra mycket också.”

Men till största delen positivt förstås. Joel och Henke har alltid varit ett stöd för varandra, alltid varit grymt tajta.

De två var nästan som en.

Som en…

”…klump”, säger Henke och ler.

”Så var det. Vi var alltid tillsammans, tyckte likadant, ville göra samma saker, det var aldrig så att en ville göra nåt och den andre sa ’näää’. Vi var verkligen som en klump, andra såg oss så; det var Joel & Henke, Henke & Joel, aldrig Henke ELLER Joel. När någon kompis ringde så var det aldrig för att hitta på något med en av oss, det var självklart att det gällde båda.

Vi stod alltid upp för varandra, om det blev några incidenter i skolan eller hockeyn. Vi tänkte nog inte så mycket på det då, men efteråt har man förstått hur skönt det var. Fast jag vet att syrran tyckte det var jobbigt, om det blev bråk någon gång så hade hon alltid två att handskas med. Vi var nog inte så lätta att tas med alltid.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Båda två pratar mycket om hur blyga de var som barn.

Inte sjukligt blyga, alls inte så, men de var heller inte typen som ställde sig längst fram, som ville beskådas och höras stup i kvarten. Henke beskriver det så här:

”Vi gillade inte stora folkgrupper, att stå i centrum. Det var väl det norrländska i oss, vi trivdes mer i bakgrunden.”

Det är på sitt sätt lite lustigt, för flera år senare, när tvillingarna kom till Göteborg och Frölunda, så skulle de förvåna många med sitt mogna uppträdande, sin förmåga att på ett närmast vuxet vis besvara journalisters frågor, dels efter juniormatcher, dels i samband med otaliga intervjuer med tvillingvinkeln.

Det kan förstås ha med uppfostran att göra, samt det faktum att pappa Peter är en duktig talare; han var speaker vid alpina världscuptävlingar i Åre och under Röglematcher. Med det i bakgrunden resonerar Henke så här:

”Jag tror … vi var aldrig de i klassen som fjantade oss, vi var mer de som sa till, typ ’skärp er nu’. Klart vi kunde vara barnsliga hemma, men i skolan, det var nästan som vi var…inte mer vuxna kanske men mer…mogna. Det var väl så att vi tyckte många var jäkligt omogna, men jag vet inte om det säger mer om dem än om en själv.

Men nu låter man väl som en jäkla översittare (skratt).”

Eller som en som, av olika anledningar, råkade mogna lite fortare bara.

Som inte sökte uppmärksamheten, men som inte tvekade att säga till när det behövdes.

I skolan – och på isen.

”När jag var yngre så var jag ganska vild, jag skällde mycket på medspelarna, på de backar som var inne på baklängesmål. Jag var nog ganska jobbig. Men med åren har jag lugnat ner mig, klart jag kan ryta till nu med, men man vet ju hur det är, man vet själv om man gjort ett misstag och behöver ingen som skäller på en.”

Är man lite blyg kan målvaktsrollen kännas jobbig.

Det finns ingen mer utsatt position, och som ung kan det vara hemskt. Kalle, 11, kan missa öppet mål och det är glömt momentet senare – men när kompisen Pelle släpper in ett billigt mål kommer alla ihåg det.

Henke känner dock inte igen resonemanget.

”Nej, man stod ju där för att rädda, för att visa att man kunde rädda, inte för att inte släppa in mål.”

Kanske är det som i skolan. När det är befogat, då kunde både Henke och Joel ryta till.

Och i en position som Henke kände att han behärskade – målvaktens – hade han inga problem att dominera.

***

Elden brann även i Båstad, och det blev mycket körande för föräldrarna. Var det inte Gabriella som skulle kors och tvärs genom Sverige så var det tvillingklumpen som skulle över Hallandsåsen, till ishallen i Ängelholm.

Oavsett väder…

Henke minns:

”Om vi inte fick åka blev det världens liv, nästan så vi började gråta.”

Ett samtal med Peter och Eva tar snabbt bort det lilla ordet ”nästan”.

Men Peter berättar:

”En gång när jag körde Gabriella upp till en tävling i Norrland så frågade jag mig själv: varför gör jag det här egentligen? Men då kände jag att det är för att jag tycker det är så jäkla kul. Vi har alltid uppmuntrat våra barn att odla drömmar, ge dem chansen att förverkliga dem. Inte pressa, men låta dem ha kul.”

Och i det resonemanget ingår bilfärder såväl till Norrland som över hallandsåsar.

Se där ytterligare ett bevis för att bakom framgångsrika idrottsmän finns nästan alltid uppoffrande föräldrar.

…som får frysa ibland.

Åtminstone tills det byggdes en kafeteria i ishallen där Henke och Joel tränade i Ängelholm.

”Det var ju taskiga tider också, ofta sena fredagskvällar, och där satt de och frös. Vet inte men … det är nog därför jag tar sådan god tid på mig i omklädningsrummet i dag, jag brukar säga det, att det är spår från ungdomsåren då vi alltid hade så bråttom för att mamma och pappa skulle slippa vänta.”

Hade bara Joel också tagit tid på sig nu så hade Henkes teori varit trovärdig.

Men … sorry, Henke, den sprack på brorsan. Joel är nästan i Ronnie Sundin-klass, och då drar man inte benen efter sig.

Båda grabbarna tog plats i Skånes lag till Sverigepucken som 13-åringar, till TV-pucken som 15-åringar, men där var Henke med redan året före.

Det syntes allt tydligare att han var en talang som – med lite tur, förstås – kunde ”bli något”.

”TV-pucken var ju något man drömt om att få spela, ända sedan vi bodde i Åre. När vi flyttade till Skåne som ju har ett mycket bättre lag så tänkte jag att ’det här går aldrig’. Så kom man med ändå och … det var rätt stort då.”

Drömmarna vid den här tiden?

Att bli lika bra som Kenneth Johansson, den lokala hjälten i allsvenska Rögle.

”Jag tränade på att göra de där skridskoparaderna som han gjorde. Rögle, att få spela i A-laget där, det var väl så långt man vågade tänka.”

Fast heja på Rögle när Frölunda kom på besök?

Glöm det.

1995 såg Henke och Joel sina favoriter spöa Rögle i den allsvenska finalen, och de jublade förstås. Inte helt uppskattat av kompisarna.

”Vi hade fått en jäkla massa skit på träningen om Frölunda inte vunnit”, minns Henke. ”Men det var ju inte så att vi inte hejade på Rögle, det var ju bara när de mötte Frölunda. Rögle gick ju upp sedan också, och det var kul.”

***

Det finska målvaktsundret, snart har väl varje NHL-klubb med självaktning ett lejon mellan stolparna, brukar oftast förklaras med att i Finland satsas det mycket mer på renodlade målvaktstränare.

I Sverige var, och är, det betydligt sämre ställt med den detaljen.

Henke var i stort sett självlärd när han kom till Frölunda, bortsett från några tips längs vägen.

”På den tiden tänkte jag inte mycket på hur jag spelade, jag minns nästan inte. Jag försökte bara stoppa pucken.”

Men en sak minns han:

”Jag har alltid legat ner, gått ner mycket.”

Dagens så kallade butterflymålvakter har ju det som spelsätt, gå ner och stäng igen efter isen först, men i Henkes fall var det ingen fjäril som viskade i hans öra.

Det bara blev så.

”Jag har alltid trott på den stilen, det kändes mer naturligt för mig att göra så, gå ner och täcka. Så jag fick jämt höra att jag måste stå upp mer, de gånger det kom en målvaktstränare till klubben. ’Henke, det kommer aldrig att gå när du blir äldre’, sa de.”

Men det gjorde det.

Och allt eftersom åren gick, och Henke såg målvakter som Roy och Hasek i NHL, så förstod han att det sätt han spelade på också hade ett namn.

Butterflystilen.

Den som i dag regerar.

”Ändå var det inte ofta jag såg något från NHL. Det känns mer som jag hela tiden gjorde det som kändes naturligt.”

I dag, när han tillhört Frölunda i sex säsonger och även fått målvaktsträning med junior- och seniorlandslag, är bilden förstås delvis annorlunda.

Henkes stil i dag skiljer sig från när han var yngre.

Han har utvecklat sitt spelsätt, lärt sig bättre bedöma när han ska gå ner och när han ska stå upp.

Men instinkterna finns kvar, de som styrde honom som ung, de som sa att de där gammaldags skridskoparaderna nog inte var det bästa sättet om man ville rädda puckar.

”Visst, jag stod och studerade Kenneth Johansson och försökte göra som han. Men om man tänker efter i dag, att rädda med skridskon när du istället kan lägga hela benskyddet bakom, det är ju ologiskt. Okej, målvaktsspelet är lättare i dag tack vare hur utrustningen utvecklats, men man kan inte bara skylla på det. Det är ett helt annat tänk bland målvakter i dag än vad det var förr.”

Och i Frölunda, i slutet av 90-talet, tänkte man också annorlunda än tidigare.

Juniorer var nu något att satsa på, pengar pumpades in i den verksamhet som skulle ge utdelning i form av egna, bra och billiga spelare.

Frölunda åkte till Båstad, drog i den enarmade banditen – och det blev jackpott.

Fotnot: Tommy Söderström är en av Sveriges bästa målvakter, djurgårdaren hade sin storhetstid på 90-talet då han gjorde fem säsonger med Philadelphia Flyers och New York Islanders i NHL.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► I går berättade Henrik Lundqvist om sitt adjö till professionell hockey.
► I dag ger jag er chansen att minnas hur hans fenomenala karriär började genom att publicera ett kapitel ur boken Mannen bakom masken, det som handlar om tvillingarna Lundqvists barndom.
► 
Långläsning som räcker hela helgen – eller ännu längre?

Henrik Lundqvist i samband med fredagens presskonferens. Till höger boken från 2004. Foto: VIAPLAY (skärmdump), TOMMY HOLL (bokens omslag)

I GÅR SAMLADE Henrik Lundqvist en utvald liten skara reportrar för att besluta om sitt inte helt oväntade beslut, det att karriären nu tyvärr var över; ni kan ju hela historien med hjärtoperation, påföljande inflammation, och … tja, till slut gick det inte.

Ett jäkla sätt att tvingas sluta på. Man kunde ha tänkt sig en bitter och besviken 39-åring som inför pressen slet sitt mjällfria hår – men icke.

Inte en tendens till offerkofta hos Henrik (vad jag såg och hörde från min kammare), bara tacksamhet för vad idrotten givit honom. Till och med den här dagen imponerade killen som en gång regerade i Scandinavium och sedan flyttade över kungadömet till Manhattan.

Jag rekommenderar den här utmärkta texten i New York Post.

ANNONS

Vad Henrik än gör i framtiden lär han lyckas. Han, likt brorsan Joel, är den typen av människa.

Men minns ni hur det började uppe i Jämtland, hur det fortsatte nere i Ängelholm, hur Frölunda en gång grävde tvillingguld i Rögleland?

2004 skrev jag boken Mannen bakom masken, kapitlet ni strax ska sätta tänderna i kallades ”Barndomen.” En sak slår mig när jag skummar igenom den 17 år gamla texten – de var kloka redan som små, bröderna.

Välkomna på en vandring längs minnenas allé.

 

Barndomen:

Andre mars 1982 föddes Henrik Lundqvist.

40 minuter senare kom Joel.

De höll ihop då, och fortsatte med det.

Pappa Peter Lundqvist – på den tiden chef för ett skidinstruktörsföretag i Åre, bland annat med kung Carl Gustaf och drottning Silvia som gäster – berättar en rolig historia:

”Grabbarna tävlade en del i slalom också när de var små, och oavsett vilken plats de kom på så hade nästan alltid samma tid.”

Tvillingar har ofta särskilt starka band till varandra, lever så tätt inpå varandra, lär sig nästan veta vad den andre tänker, så det kanske inte är så konstigt att de är ungefär lika bra i det de tar sig för.

Tränar ihop.

Lika mycket.

Sporrar varandra.

Och det var det som Peter och mamma Eva tänkte på där uppe i Jämtland, i slutet av 80-talet. Ska det bli så här, funderade de, att våra grabbar ska konkurrera mot varandra hela tiden?

Det var en framtidsvision som inte lockade.

Men som tur var hade Henke och Joel upptäckt leken med klubba och puck.

Jippi, ropade föräldrarna inombords.

”Vi uppmuntrade det verkligen, ville att de skulle få tävla tillsammans, i samma lag”, minns Peter.

Nu ska det väl sägas direkt:

Så värst mycket uppmuntran behövdes inte…

Henke kommer väl ihåg hur det var:

”Hockeyn kändes jäkligt kul från början, slalomen var mycket för att alla andra höll på med det. I Åre ska man ju göra det. Men vi brann aldrig riktigt för det.”

Joel minns en annan anledning, en som en del av oss – som väljer sommar framför vinter vilken dag som helst – inte har några som helst problem att köpa rakt av:

”Vi frös så mycket…”

Spela hockey på den tiden var möjligen bara snäppet varmare – nåja, mindre kallt – vare sig det handlade om ute eller inne i kyliga ishallar, men det var i alla fall den sporten som vann kampen om tvillingarnas hjärtan.

Således till mor och fars förtjusning.

Och vem eller vilka fanns att tacka för det?

Tja, Mats Hildén och Peter Backman på Tottens förskola i Åre ska nog ha var sin blomma, och i tider när Frölunda Indians är en vinstmaskin kanske en och annan krona borde gå dit.

Peter spelade i Järpens A-lag, en gång fick tvillingarna åka med, se omklädningsrummet, titta på träningen, en upplevelse lika stor som när en såpakändis får syn på en TV-kamera.

Mats och Peter såg till att sandlådan på Tottens spolades vintertid, där tog Henke och Joel sina första skär, där tändes gnistan … där lirades det.

Dag efter dag.

”När de fått på sig skridskorna och börjat spela, då ville de aldrig därifrån, de kunde vara därute hur länge som helst. De älskade det. Att komma in och äta, det fanns bara inte…”, berättar Mats Hildén och skrattar gott åt minnet.

Det var så här det började:

”De där två, de var ju på det viset att så fort de gick ut, då skulle det spelas nåt, då skulle det göras nåt. Det var ju annorlunda på den tiden, det fanns inga tv-spel, ungarna höll på med idrott.

Sedan när det blev vinter, då tyckte de det var tråkigt att det inte fanns någon is, så vi spolade upp sandlådan så de kunde åka där. Vi snickrade till några mål också, det var viktigt, det skulle de absolut ha.”

Men nej, Henke hade inte redan monopol på målvaktsposten, fick inte något slags gudomlig inspiration redan som fyraåring.

Så är det bara i filmer.

Och det här är en bok.

Som för övrigt håller sig till sanningen. Inte bara ”based on a true story”, this IS the true story …

Nåväl, åter till sandlådan – ungefär 9×3 meter – och de två knattarna. Mats minns mer:

”Det syntes redan då att båda två var stora talanger. Jag minns att vi pratade om det, Peter och jag, hur roligt det var att det märktes så tidigt, jag menar…jag hade ju dem från det att de var riktigt små, och de hade så mycket bollkänsla, sådant ser man ju. De kunde ta emot pucken, bollen…bättre än andra i deras ålder”

Gnistan kom till i en sandlåda, sålunda.

Och när sedan pappa Peters företag var sponsor för en Frölundamatch förvandlades den till en eld, en eld som framöver skulle brinna för hockey – och just Frölunda.

”Det var första gången vi såg hockey på allvar, vi fick sitta i en loge med farmor och titta på matchen”, berättar Henke. ”Sedan, några år senare, vi kan ha varit åtta-nio, så fick vi följa med igen. Det var jag, Joel, en kompis från Järpen och en Frölundagrabb. Vi fick åka in på isen i en paus och de sköt straffar på mig. Sedan var vi med på en träning med ett ungdomslag också, pappa hade en kollega vars son spelade där.”

Elden var vid det här laget en brasa.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

***

I Åre drällde det inte av isytor, det var sandlådan på dagis, det var skolgården, när den inte var – som Joel uttrycker det – täckt av två meter snö…

Det stora lyftet kom 1990 då ishallen i Järpen stod klar.

Och när storasyster Gabriella skulle träna tennis, då kom första chansen för Henke och Joel att se underverket.

”Vi åkte ofta med, pappa tränade henne, och den här gången skulle de vara i Mörsil, men det var dubbelbokat så vi åkte till Järpen istället. Meningen var att vi skulle släppas av utanför hallen, det fanns en uterink där som vi kunde vara på medan Gabriella tränade, men pappa kände chefen för hallen så de släppte in oss där. Vi hade den för oss själva efter att A-laget tränat”, minns Henke.

Snart efteråt startade Järpen ungdomsverksamhet, och på första träningen gjorde Joel sitt för att ge hockey-Sverige en högklassig landslagsmålvakt lite drygt 13-14 år senare.

Henke:

”Jag såg att en annan kille tagit på sig målvaktsutrustning. Så frågade tränaren om det var någon mer som ville stå, och då räckte Joel upp min arm, sa något i stil med: den här killen vill.”

”Jag visste ju det”, minns Joel, ”han hade ju intresset, målvaktsidoler och så. Jag vet inte riktigt varför, för när vi spelade landhockey så turades vi om, men det var nog att han var målvakt i fotboll, det kom därifrån.”

Hur som helst, Henke ville stå, Joel höll med och gav brorsan vad som väl måste kallas en hjälpande hand.

Fast Henke hade behövt en till sedan, under själva träningen. Och ni som någon gång sett små hockeygrabbar stå i mål förstår precis. Ni som inte gjort det uppmanas härmed besöka en ishall vintertid, det är en härlig syn.

”Jag fick låna grejer, men de var alldeles för stora”, berättar Henke och småler åt minnet av fortsättningen på historien:

”Jag hade sett Tommy Söderström backa in i målet, för att känna var mitten var, och då skulle jag ju också göra det. Men mina skydd var så stora att jag trasslade in mig och fastnade i nätet. Så tog Joel tag i pucken, och när jag skulle ut så ramlade jag…”

Till och med en Henkeidol som Pekka Lindmark har säkert varit med om något liknande.

För, som sagt, att vara liten och hockeymålvakt är ingen enkel kombination.

”Skydden är ju så stora, man kunde ju knappt röra sig”, skrattar Henke som minns hur han släppte in tolv puckar i sin första match, 19 i sin andra.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Men kul var det.

”Jag tror man var ganska nöjd ändå, hur sjukt det än kan låta… Nöjd med de räddningar man gjorde. Sedan var ju allt nytt för oss, vi var ett nystartat lag, men vi gjorde framsteg och två år senare slog vi lagen som hade slagit oss.”

Tränaren Björn Bergetoft om vad han tänkte den där hösten 1990:

”Visst syntes det att han var ett naturbarn. Jag kommer ihåg att vi hade en del samarbete med A-laget, det kom ner en femma på vår träning en gång och började skjuta på Henke som väl var nio-tio år vid det laget. Du vet hur det blir, när man är stor och en liten står i mål, de började skjuta väldigt försiktigt, och Henrik…ja, han släppte väl inte något. Så de tog i mer och mer, till slut sköt de ganska ordentligt, och Henrik…det gjorde säkert hur ont som helst, men han släppte nästan inte in något mål ändå. A-lagskillarna var ganska imponerade minns jag.”

Det skiljer dryga två och halv mil mellan Åre och Järpen, så ofta fick Henke och Joel sova över hos sin tränare och dennes son Robin, jämngammal med tvillingarna. Allt för att så snabbt som möjligt kunna gå på is nästa morgon.

***

Hockey på vintern, fotboll på somrarna, som vilka andra småttingar som helst, men det var det där med elden som brann, den som skilde två tvillingar Lundqvist från många andra ungar.

Det här var på den tiden man fortfarande spelade landhockey, regelrätt isträning var det ju bara två gånger i veckan, och Henkes berättelse påminner om dem man får höra från Kanada, med spolade gräsmattor och upplysta nätter för hockeytokiga grabbar:

”Vi hade strålkastare på huset så vi kunde spela landhockey sent. Vi höll på tills de tvingade in oss på kvällarna. Det jag kommer ihåg är att vi tyckte det var så oerhört kul. Det var största drivkraften. Man höll inte på och tränade för att få spela i elitserien en dag, utan enbart för att det var så kul. I Åre på den tiden fanns inte så mycket att göra. I dag finns det så många val, så alla ser kanske inte den glädjen.”

Det är svårt att säga när Henke på allvar tog steget från att känna ”det är kul” till ”det är kul och jag är rätt duktig också.”

Men ett klassiskt citat från tioårsåldern säger en del.

”Jag har fått det berättat för mig hur många gånger som helst, jag sa tydligen till farmor: ’Tänk om jag blir kvar här i Järpen, så ingen ser hur bra jag är.’  Då måste jag väl tyckt att jag var bra, om jag säger en sådan grej…”

Den förälder, eller farförälder för den delen, som glömmer ett sådant citat är inte född än.

Henke och Joel umgicks mycket med grabbar som var lite äldre, spelade hockey och fotboll med dem, och det skulle visa sig i deras utveckling, inte bara som hockeyspelare.

1993, när grabbarna var elva, samlade pappa Peter och mamma Eva familjen.

Frågan var den här: vad sägs om att flytta till Båstad.

”Först var det lite konstigt, man hade ju tänkt att Åre, där skulle man alltid bo. Men sedan var det bara kul, inte minst för fotbollen, i Åre fanns det bara hårda grusplaner, men i Båstad skulle vi få spela på gräs.

Vi hade varit där nere mycket, sju somrar i rad, eftersom syrran spelade tennis och brukade tävla i Kalle Anka Cup. Så vi tyckte det skulle bli spännande att flytta”, minns Henke.

Peter berättar:

”Till stor del var det för barnens skull. Gabriella kom in på tennisgymnasiet, och vi såg också att det fanns mycket bättre möjligheter för Joel och Henrik att gå vidare med hockeyn.”

Flyttlasset gick på sommaren, Rögles välkända ungdomsverksamhet inbjöd till hockeyskola.

”Det var lite struligt i början, vi visste inte om vi skulle få plats, de hade så många ungdomar, men sedan fick vi beskedet att vi skulle få vara med i laget”, berättar Henke.

* Oroligt?
”Nej, varken Joel eller jag uppfattade nog att det var så, det var mamma och pappa som berättade efteråt.”

Se där, en tendens till curlingföräldraskap, långt innan begreppet var uppfunnet.

***

Ny stad, ny skola, ny klass, nya kompisar, och i det läget är det inte dumt att vara tvillingar. Med en liten nackdel:

”Alla glor extra mycket också.”

Men till största delen positivt förstås. Joel och Henke har alltid varit ett stöd för varandra, alltid varit grymt tajta.

De två var nästan som en.

Som en…

”…klump”, säger Henke och ler.

”Så var det. Vi var alltid tillsammans, tyckte likadant, ville göra samma saker, det var aldrig så att en ville göra nåt och den andre sa ’näää’. Vi var verkligen som en klump, andra såg oss så; det var Joel & Henke, Henke & Joel, aldrig Henke ELLER Joel. När någon kompis ringde så var det aldrig för att hitta på något med en av oss, det var självklart att det gällde båda.

Vi stod alltid upp för varandra, om det blev några incidenter i skolan eller hockeyn. Vi tänkte nog inte så mycket på det då, men efteråt har man förstått hur skönt det var. Fast jag vet att syrran tyckte det var jobbigt, om det blev bråk någon gång så hade hon alltid två att handskas med. Vi var nog inte så lätta att tas med alltid.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Båda två pratar mycket om hur blyga de var som barn.

Inte sjukligt blyga, alls inte så, men de var heller inte typen som ställde sig längst fram, som ville beskådas och höras stup i kvarten. Henke beskriver det så här:

”Vi gillade inte stora folkgrupper, att stå i centrum. Det var väl det norrländska i oss, vi trivdes mer i bakgrunden.”

Det är på sitt sätt lite lustigt, för flera år senare, när tvillingarna kom till Göteborg och Frölunda, så skulle de förvåna många med sitt mogna uppträdande, sin förmåga att på ett närmast vuxet vis besvara journalisters frågor, dels efter juniormatcher, dels i samband med otaliga intervjuer med tvillingvinkeln.

Det kan förstås ha med uppfostran att göra, samt det faktum att pappa Peter är en duktig talare; han var speaker vid alpina världscuptävlingar i Åre och under Röglematcher. Med det i bakgrunden resonerar Henke så här:

”Jag tror … vi var aldrig de i klassen som fjantade oss, vi var mer de som sa till, typ ’skärp er nu’. Klart vi kunde vara barnsliga hemma, men i skolan, det var nästan som vi var…inte mer vuxna kanske men mer…mogna. Det var väl så att vi tyckte många var jäkligt omogna, men jag vet inte om det säger mer om dem än om en själv.

Men nu låter man väl som en jäkla översittare (skratt).”

Eller som en som, av olika anledningar, råkade mogna lite fortare bara.

Som inte sökte uppmärksamheten, men som inte tvekade att säga till när det behövdes.

I skolan – och på isen.

”När jag var yngre så var jag ganska vild, jag skällde mycket på medspelarna, på de backar som var inne på baklängesmål. Jag var nog ganska jobbig. Men med åren har jag lugnat ner mig, klart jag kan ryta till nu med, men man vet ju hur det är, man vet själv om man gjort ett misstag och behöver ingen som skäller på en.”

Är man lite blyg kan målvaktsrollen kännas jobbig.

Det finns ingen mer utsatt position, och som ung kan det vara hemskt. Kalle, 11, kan missa öppet mål och det är glömt momentet senare – men när kompisen Pelle släpper in ett billigt mål kommer alla ihåg det.

Henke känner dock inte igen resonemanget.

”Nej, man stod ju där för att rädda, för att visa att man kunde rädda, inte för att inte släppa in mål.”

Kanske är det som i skolan. När det är befogat, då kunde både Henke och Joel ryta till.

Och i en position som Henke kände att han behärskade – målvaktens – hade han inga problem att dominera.

***

Elden brann även i Båstad, och det blev mycket körande för föräldrarna. Var det inte Gabriella som skulle kors och tvärs genom Sverige så var det tvillingklumpen som skulle över Hallandsåsen, till ishallen i Ängelholm.

Oavsett väder…

Henke minns:

”Om vi inte fick åka blev det världens liv, nästan så vi började gråta.”

Ett samtal med Peter och Eva tar snabbt bort det lilla ordet ”nästan”.

Men Peter berättar:

”En gång när jag körde Gabriella upp till en tävling i Norrland så frågade jag mig själv: varför gör jag det här egentligen? Men då kände jag att det är för att jag tycker det är så jäkla kul. Vi har alltid uppmuntrat våra barn att odla drömmar, ge dem chansen att förverkliga dem. Inte pressa, men låta dem ha kul.”

Och i det resonemanget ingår bilfärder såväl till Norrland som över hallandsåsar.

Se där ytterligare ett bevis för att bakom framgångsrika idrottsmän finns nästan alltid uppoffrande föräldrar.

…som får frysa ibland.

Åtminstone tills det byggdes en kafeteria i ishallen där Henke och Joel tränade i Ängelholm.

”Det var ju taskiga tider också, ofta sena fredagskvällar, och där satt de och frös. Vet inte men … det är nog därför jag tar sådan god tid på mig i omklädningsrummet i dag, jag brukar säga det, att det är spår från ungdomsåren då vi alltid hade så bråttom för att mamma och pappa skulle slippa vänta.”

Hade bara Joel också tagit tid på sig nu så hade Henkes teori varit trovärdig.

Men … sorry, Henke, den sprack på brorsan. Joel är nästan i Ronnie Sundin-klass, och då drar man inte benen efter sig.

Båda grabbarna tog plats i Skånes lag till Sverigepucken som 13-åringar, till TV-pucken som 15-åringar, men där var Henke med redan året före.

Det syntes allt tydligare att han var en talang som – med lite tur, förstås – kunde ”bli något”.

”TV-pucken var ju något man drömt om att få spela, ända sedan vi bodde i Åre. När vi flyttade till Skåne som ju har ett mycket bättre lag så tänkte jag att ’det här går aldrig’. Så kom man med ändå och … det var rätt stort då.”

Drömmarna vid den här tiden?

Att bli lika bra som Kenneth Johansson, den lokala hjälten i allsvenska Rögle.

”Jag tränade på att göra de där skridskoparaderna som han gjorde. Rögle, att få spela i A-laget där, det var väl så långt man vågade tänka.”

Fast heja på Rögle när Frölunda kom på besök?

Glöm det.

1995 såg Henke och Joel sina favoriter spöa Rögle i den allsvenska finalen, och de jublade förstås. Inte helt uppskattat av kompisarna.

”Vi hade fått en jäkla massa skit på träningen om Frölunda inte vunnit”, minns Henke. ”Men det var ju inte så att vi inte hejade på Rögle, det var ju bara när de mötte Frölunda. Rögle gick ju upp sedan också, och det var kul.”

***

Det finska målvaktsundret, snart har väl varje NHL-klubb med självaktning ett lejon mellan stolparna, brukar oftast förklaras med att i Finland satsas det mycket mer på renodlade målvaktstränare.

I Sverige var, och är, det betydligt sämre ställt med den detaljen.

Henke var i stort sett självlärd när han kom till Frölunda, bortsett från några tips längs vägen.

”På den tiden tänkte jag inte mycket på hur jag spelade, jag minns nästan inte. Jag försökte bara stoppa pucken.”

Men en sak minns han:

”Jag har alltid legat ner, gått ner mycket.”

Dagens så kallade butterflymålvakter har ju det som spelsätt, gå ner och stäng igen efter isen först, men i Henkes fall var det ingen fjäril som viskade i hans öra.

Det bara blev så.

”Jag har alltid trott på den stilen, det kändes mer naturligt för mig att göra så, gå ner och täcka. Så jag fick jämt höra att jag måste stå upp mer, de gånger det kom en målvaktstränare till klubben. ’Henke, det kommer aldrig att gå när du blir äldre’, sa de.”

Men det gjorde det.

Och allt eftersom åren gick, och Henke såg målvakter som Roy och Hasek i NHL, så förstod han att det sätt han spelade på också hade ett namn.

Butterflystilen.

Den som i dag regerar.

”Ändå var det inte ofta jag såg något från NHL. Det känns mer som jag hela tiden gjorde det som kändes naturligt.”

I dag, när han tillhört Frölunda i sex säsonger och även fått målvaktsträning med junior- och seniorlandslag, är bilden förstås delvis annorlunda.

Henkes stil i dag skiljer sig från när han var yngre.

Han har utvecklat sitt spelsätt, lärt sig bättre bedöma när han ska gå ner och när han ska stå upp.

Men instinkterna finns kvar, de som styrde honom som ung, de som sa att de där gammaldags skridskoparaderna nog inte var det bästa sättet om man ville rädda puckar.

”Visst, jag stod och studerade Kenneth Johansson och försökte göra som han. Men om man tänker efter i dag, att rädda med skridskon när du istället kan lägga hela benskyddet bakom, det är ju ologiskt. Okej, målvaktsspelet är lättare i dag tack vare hur utrustningen utvecklats, men man kan inte bara skylla på det. Det är ett helt annat tänk bland målvakter i dag än vad det var förr.”

Och i Frölunda, i slutet av 90-talet, tänkte man också annorlunda än tidigare.

Juniorer var nu något att satsa på, pengar pumpades in i den verksamhet som skulle ge utdelning i form av egna, bra och billiga spelare.

Frölunda åkte till Båstad, drog i den enarmade banditen – och det blev jackpott.

Fotnot: Tommy Söderström är en av Sveriges bästa målvakter, djurgårdaren hade sin storhetstid på 90-talet då han gjorde fem säsonger med Philadelphia Flyers och New York Islanders i NHL.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► I går berättade Henrik Lundqvist om sitt adjö till professionell hockey.
► I dag ger jag er chansen att minnas hur hans fenomenala karriär började genom att publicera ett kapitel ur boken Mannen bakom masken, det som handlar om tvillingarna Lundqvists barndom.
► 
Långläsning som räcker hela helgen – eller ännu längre?

Henrik Lundqvist i samband med fredagens presskonferens. Till höger boken från 2004. Foto: VIAPLAY (skärmdump), TOMMY HOLL (bokens omslag)

I GÅR SAMLADE Henrik Lundqvist en utvald liten skara reportrar för att besluta om sitt inte helt oväntade beslut, det att karriären nu tyvärr var över; ni kan ju hela historien med hjärtoperation, påföljande inflammation, och … tja, till slut gick det inte.

Ett jäkla sätt att tvingas sluta på. Man kunde ha tänkt sig en bitter och besviken 39-åring som inför pressen slet sitt mjällfria hår – men icke.

Inte en tendens till offerkofta hos Henrik (vad jag såg och hörde från min kammare), bara tacksamhet för vad idrotten givit honom. Till och med den här dagen imponerade killen som en gång regerade i Scandinavium och sedan flyttade över kungadömet till Manhattan.

Jag rekommenderar den här utmärkta texten i New York Post.

ANNONS

Vad Henrik än gör i framtiden lär han lyckas. Han, likt brorsan Joel, är den typen av människa.

Men minns ni hur det började uppe i Jämtland, hur det fortsatte nere i Ängelholm, hur Frölunda en gång grävde tvillingguld i Rögleland?

2004 skrev jag boken Mannen bakom masken, kapitlet ni strax ska sätta tänderna i kallades ”Barndomen.” En sak slår mig när jag skummar igenom den 17 år gamla texten – de var kloka redan som små, bröderna.

Välkomna på en vandring längs minnenas allé.

 

Barndomen:

Andre mars 1982 föddes Henrik Lundqvist.

40 minuter senare kom Joel.

De höll ihop då, och fortsatte med det.

Pappa Peter Lundqvist – på den tiden chef för ett skidinstruktörsföretag i Åre, bland annat med kung Carl Gustaf och drottning Silvia som gäster – berättar en rolig historia:

”Grabbarna tävlade en del i slalom också när de var små, och oavsett vilken plats de kom på så hade nästan alltid samma tid.”

Tvillingar har ofta särskilt starka band till varandra, lever så tätt inpå varandra, lär sig nästan veta vad den andre tänker, så det kanske inte är så konstigt att de är ungefär lika bra i det de tar sig för.

Tränar ihop.

Lika mycket.

Sporrar varandra.

Och det var det som Peter och mamma Eva tänkte på där uppe i Jämtland, i slutet av 80-talet. Ska det bli så här, funderade de, att våra grabbar ska konkurrera mot varandra hela tiden?

Det var en framtidsvision som inte lockade.

Men som tur var hade Henke och Joel upptäckt leken med klubba och puck.

Jippi, ropade föräldrarna inombords.

”Vi uppmuntrade det verkligen, ville att de skulle få tävla tillsammans, i samma lag”, minns Peter.

Nu ska det väl sägas direkt:

Så värst mycket uppmuntran behövdes inte…

Henke kommer väl ihåg hur det var:

”Hockeyn kändes jäkligt kul från början, slalomen var mycket för att alla andra höll på med det. I Åre ska man ju göra det. Men vi brann aldrig riktigt för det.”

Joel minns en annan anledning, en som en del av oss – som väljer sommar framför vinter vilken dag som helst – inte har några som helst problem att köpa rakt av:

”Vi frös så mycket…”

Spela hockey på den tiden var möjligen bara snäppet varmare – nåja, mindre kallt – vare sig det handlade om ute eller inne i kyliga ishallar, men det var i alla fall den sporten som vann kampen om tvillingarnas hjärtan.

Således till mor och fars förtjusning.

Och vem eller vilka fanns att tacka för det?

Tja, Mats Hildén och Peter Backman på Tottens förskola i Åre ska nog ha var sin blomma, och i tider när Frölunda Indians är en vinstmaskin kanske en och annan krona borde gå dit.

Peter spelade i Järpens A-lag, en gång fick tvillingarna åka med, se omklädningsrummet, titta på träningen, en upplevelse lika stor som när en såpakändis får syn på en TV-kamera.

Mats och Peter såg till att sandlådan på Tottens spolades vintertid, där tog Henke och Joel sina första skär, där tändes gnistan … där lirades det.

Dag efter dag.

”När de fått på sig skridskorna och börjat spela, då ville de aldrig därifrån, de kunde vara därute hur länge som helst. De älskade det. Att komma in och äta, det fanns bara inte…”, berättar Mats Hildén och skrattar gott åt minnet.

Det var så här det började:

”De där två, de var ju på det viset att så fort de gick ut, då skulle det spelas nåt, då skulle det göras nåt. Det var ju annorlunda på den tiden, det fanns inga tv-spel, ungarna höll på med idrott.

Sedan när det blev vinter, då tyckte de det var tråkigt att det inte fanns någon is, så vi spolade upp sandlådan så de kunde åka där. Vi snickrade till några mål också, det var viktigt, det skulle de absolut ha.”

Men nej, Henke hade inte redan monopol på målvaktsposten, fick inte något slags gudomlig inspiration redan som fyraåring.

Så är det bara i filmer.

Och det här är en bok.

Som för övrigt håller sig till sanningen. Inte bara ”based on a true story”, this IS the true story …

Nåväl, åter till sandlådan – ungefär 9×3 meter – och de två knattarna. Mats minns mer:

”Det syntes redan då att båda två var stora talanger. Jag minns att vi pratade om det, Peter och jag, hur roligt det var att det märktes så tidigt, jag menar…jag hade ju dem från det att de var riktigt små, och de hade så mycket bollkänsla, sådant ser man ju. De kunde ta emot pucken, bollen…bättre än andra i deras ålder”

Gnistan kom till i en sandlåda, sålunda.

Och när sedan pappa Peters företag var sponsor för en Frölundamatch förvandlades den till en eld, en eld som framöver skulle brinna för hockey – och just Frölunda.

”Det var första gången vi såg hockey på allvar, vi fick sitta i en loge med farmor och titta på matchen”, berättar Henke. ”Sedan, några år senare, vi kan ha varit åtta-nio, så fick vi följa med igen. Det var jag, Joel, en kompis från Järpen och en Frölundagrabb. Vi fick åka in på isen i en paus och de sköt straffar på mig. Sedan var vi med på en träning med ett ungdomslag också, pappa hade en kollega vars son spelade där.”

Elden var vid det här laget en brasa.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

***

I Åre drällde det inte av isytor, det var sandlådan på dagis, det var skolgården, när den inte var – som Joel uttrycker det – täckt av två meter snö…

Det stora lyftet kom 1990 då ishallen i Järpen stod klar.

Och när storasyster Gabriella skulle träna tennis, då kom första chansen för Henke och Joel att se underverket.

”Vi åkte ofta med, pappa tränade henne, och den här gången skulle de vara i Mörsil, men det var dubbelbokat så vi åkte till Järpen istället. Meningen var att vi skulle släppas av utanför hallen, det fanns en uterink där som vi kunde vara på medan Gabriella tränade, men pappa kände chefen för hallen så de släppte in oss där. Vi hade den för oss själva efter att A-laget tränat”, minns Henke.

Snart efteråt startade Järpen ungdomsverksamhet, och på första träningen gjorde Joel sitt för att ge hockey-Sverige en högklassig landslagsmålvakt lite drygt 13-14 år senare.

Henke:

”Jag såg att en annan kille tagit på sig målvaktsutrustning. Så frågade tränaren om det var någon mer som ville stå, och då räckte Joel upp min arm, sa något i stil med: den här killen vill.”

”Jag visste ju det”, minns Joel, ”han hade ju intresset, målvaktsidoler och så. Jag vet inte riktigt varför, för när vi spelade landhockey så turades vi om, men det var nog att han var målvakt i fotboll, det kom därifrån.”

Hur som helst, Henke ville stå, Joel höll med och gav brorsan vad som väl måste kallas en hjälpande hand.

Fast Henke hade behövt en till sedan, under själva träningen. Och ni som någon gång sett små hockeygrabbar stå i mål förstår precis. Ni som inte gjort det uppmanas härmed besöka en ishall vintertid, det är en härlig syn.

”Jag fick låna grejer, men de var alldeles för stora”, berättar Henke och småler åt minnet av fortsättningen på historien:

”Jag hade sett Tommy Söderström backa in i målet, för att känna var mitten var, och då skulle jag ju också göra det. Men mina skydd var så stora att jag trasslade in mig och fastnade i nätet. Så tog Joel tag i pucken, och när jag skulle ut så ramlade jag…”

Till och med en Henkeidol som Pekka Lindmark har säkert varit med om något liknande.

För, som sagt, att vara liten och hockeymålvakt är ingen enkel kombination.

”Skydden är ju så stora, man kunde ju knappt röra sig”, skrattar Henke som minns hur han släppte in tolv puckar i sin första match, 19 i sin andra.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Men kul var det.

”Jag tror man var ganska nöjd ändå, hur sjukt det än kan låta… Nöjd med de räddningar man gjorde. Sedan var ju allt nytt för oss, vi var ett nystartat lag, men vi gjorde framsteg och två år senare slog vi lagen som hade slagit oss.”

Tränaren Björn Bergetoft om vad han tänkte den där hösten 1990:

”Visst syntes det att han var ett naturbarn. Jag kommer ihåg att vi hade en del samarbete med A-laget, det kom ner en femma på vår träning en gång och började skjuta på Henke som väl var nio-tio år vid det laget. Du vet hur det blir, när man är stor och en liten står i mål, de började skjuta väldigt försiktigt, och Henrik…ja, han släppte väl inte något. Så de tog i mer och mer, till slut sköt de ganska ordentligt, och Henrik…det gjorde säkert hur ont som helst, men han släppte nästan inte in något mål ändå. A-lagskillarna var ganska imponerade minns jag.”

Det skiljer dryga två och halv mil mellan Åre och Järpen, så ofta fick Henke och Joel sova över hos sin tränare och dennes son Robin, jämngammal med tvillingarna. Allt för att så snabbt som möjligt kunna gå på is nästa morgon.

***

Hockey på vintern, fotboll på somrarna, som vilka andra småttingar som helst, men det var det där med elden som brann, den som skilde två tvillingar Lundqvist från många andra ungar.

Det här var på den tiden man fortfarande spelade landhockey, regelrätt isträning var det ju bara två gånger i veckan, och Henkes berättelse påminner om dem man får höra från Kanada, med spolade gräsmattor och upplysta nätter för hockeytokiga grabbar:

”Vi hade strålkastare på huset så vi kunde spela landhockey sent. Vi höll på tills de tvingade in oss på kvällarna. Det jag kommer ihåg är att vi tyckte det var så oerhört kul. Det var största drivkraften. Man höll inte på och tränade för att få spela i elitserien en dag, utan enbart för att det var så kul. I Åre på den tiden fanns inte så mycket att göra. I dag finns det så många val, så alla ser kanske inte den glädjen.”

Det är svårt att säga när Henke på allvar tog steget från att känna ”det är kul” till ”det är kul och jag är rätt duktig också.”

Men ett klassiskt citat från tioårsåldern säger en del.

”Jag har fått det berättat för mig hur många gånger som helst, jag sa tydligen till farmor: ’Tänk om jag blir kvar här i Järpen, så ingen ser hur bra jag är.’  Då måste jag väl tyckt att jag var bra, om jag säger en sådan grej…”

Den förälder, eller farförälder för den delen, som glömmer ett sådant citat är inte född än.

Henke och Joel umgicks mycket med grabbar som var lite äldre, spelade hockey och fotboll med dem, och det skulle visa sig i deras utveckling, inte bara som hockeyspelare.

1993, när grabbarna var elva, samlade pappa Peter och mamma Eva familjen.

Frågan var den här: vad sägs om att flytta till Båstad.

”Först var det lite konstigt, man hade ju tänkt att Åre, där skulle man alltid bo. Men sedan var det bara kul, inte minst för fotbollen, i Åre fanns det bara hårda grusplaner, men i Båstad skulle vi få spela på gräs.

Vi hade varit där nere mycket, sju somrar i rad, eftersom syrran spelade tennis och brukade tävla i Kalle Anka Cup. Så vi tyckte det skulle bli spännande att flytta”, minns Henke.

Peter berättar:

”Till stor del var det för barnens skull. Gabriella kom in på tennisgymnasiet, och vi såg också att det fanns mycket bättre möjligheter för Joel och Henrik att gå vidare med hockeyn.”

Flyttlasset gick på sommaren, Rögles välkända ungdomsverksamhet inbjöd till hockeyskola.

”Det var lite struligt i början, vi visste inte om vi skulle få plats, de hade så många ungdomar, men sedan fick vi beskedet att vi skulle få vara med i laget”, berättar Henke.

* Oroligt?
”Nej, varken Joel eller jag uppfattade nog att det var så, det var mamma och pappa som berättade efteråt.”

Se där, en tendens till curlingföräldraskap, långt innan begreppet var uppfunnet.

***

Ny stad, ny skola, ny klass, nya kompisar, och i det läget är det inte dumt att vara tvillingar. Med en liten nackdel:

”Alla glor extra mycket också.”

Men till största delen positivt förstås. Joel och Henke har alltid varit ett stöd för varandra, alltid varit grymt tajta.

De två var nästan som en.

Som en…

”…klump”, säger Henke och ler.

”Så var det. Vi var alltid tillsammans, tyckte likadant, ville göra samma saker, det var aldrig så att en ville göra nåt och den andre sa ’näää’. Vi var verkligen som en klump, andra såg oss så; det var Joel & Henke, Henke & Joel, aldrig Henke ELLER Joel. När någon kompis ringde så var det aldrig för att hitta på något med en av oss, det var självklart att det gällde båda.

Vi stod alltid upp för varandra, om det blev några incidenter i skolan eller hockeyn. Vi tänkte nog inte så mycket på det då, men efteråt har man förstått hur skönt det var. Fast jag vet att syrran tyckte det var jobbigt, om det blev bråk någon gång så hade hon alltid två att handskas med. Vi var nog inte så lätta att tas med alltid.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Båda två pratar mycket om hur blyga de var som barn.

Inte sjukligt blyga, alls inte så, men de var heller inte typen som ställde sig längst fram, som ville beskådas och höras stup i kvarten. Henke beskriver det så här:

”Vi gillade inte stora folkgrupper, att stå i centrum. Det var väl det norrländska i oss, vi trivdes mer i bakgrunden.”

Det är på sitt sätt lite lustigt, för flera år senare, när tvillingarna kom till Göteborg och Frölunda, så skulle de förvåna många med sitt mogna uppträdande, sin förmåga att på ett närmast vuxet vis besvara journalisters frågor, dels efter juniormatcher, dels i samband med otaliga intervjuer med tvillingvinkeln.

Det kan förstås ha med uppfostran att göra, samt det faktum att pappa Peter är en duktig talare; han var speaker vid alpina världscuptävlingar i Åre och under Röglematcher. Med det i bakgrunden resonerar Henke så här:

”Jag tror … vi var aldrig de i klassen som fjantade oss, vi var mer de som sa till, typ ’skärp er nu’. Klart vi kunde vara barnsliga hemma, men i skolan, det var nästan som vi var…inte mer vuxna kanske men mer…mogna. Det var väl så att vi tyckte många var jäkligt omogna, men jag vet inte om det säger mer om dem än om en själv.

Men nu låter man väl som en jäkla översittare (skratt).”

Eller som en som, av olika anledningar, råkade mogna lite fortare bara.

Som inte sökte uppmärksamheten, men som inte tvekade att säga till när det behövdes.

I skolan – och på isen.

”När jag var yngre så var jag ganska vild, jag skällde mycket på medspelarna, på de backar som var inne på baklängesmål. Jag var nog ganska jobbig. Men med åren har jag lugnat ner mig, klart jag kan ryta till nu med, men man vet ju hur det är, man vet själv om man gjort ett misstag och behöver ingen som skäller på en.”

Är man lite blyg kan målvaktsrollen kännas jobbig.

Det finns ingen mer utsatt position, och som ung kan det vara hemskt. Kalle, 11, kan missa öppet mål och det är glömt momentet senare – men när kompisen Pelle släpper in ett billigt mål kommer alla ihåg det.

Henke känner dock inte igen resonemanget.

”Nej, man stod ju där för att rädda, för att visa att man kunde rädda, inte för att inte släppa in mål.”

Kanske är det som i skolan. När det är befogat, då kunde både Henke och Joel ryta till.

Och i en position som Henke kände att han behärskade – målvaktens – hade han inga problem att dominera.

***

Elden brann även i Båstad, och det blev mycket körande för föräldrarna. Var det inte Gabriella som skulle kors och tvärs genom Sverige så var det tvillingklumpen som skulle över Hallandsåsen, till ishallen i Ängelholm.

Oavsett väder…

Henke minns:

”Om vi inte fick åka blev det världens liv, nästan så vi började gråta.”

Ett samtal med Peter och Eva tar snabbt bort det lilla ordet ”nästan”.

Men Peter berättar:

”En gång när jag körde Gabriella upp till en tävling i Norrland så frågade jag mig själv: varför gör jag det här egentligen? Men då kände jag att det är för att jag tycker det är så jäkla kul. Vi har alltid uppmuntrat våra barn att odla drömmar, ge dem chansen att förverkliga dem. Inte pressa, men låta dem ha kul.”

Och i det resonemanget ingår bilfärder såväl till Norrland som över hallandsåsar.

Se där ytterligare ett bevis för att bakom framgångsrika idrottsmän finns nästan alltid uppoffrande föräldrar.

…som får frysa ibland.

Åtminstone tills det byggdes en kafeteria i ishallen där Henke och Joel tränade i Ängelholm.

”Det var ju taskiga tider också, ofta sena fredagskvällar, och där satt de och frös. Vet inte men … det är nog därför jag tar sådan god tid på mig i omklädningsrummet i dag, jag brukar säga det, att det är spår från ungdomsåren då vi alltid hade så bråttom för att mamma och pappa skulle slippa vänta.”

Hade bara Joel också tagit tid på sig nu så hade Henkes teori varit trovärdig.

Men … sorry, Henke, den sprack på brorsan. Joel är nästan i Ronnie Sundin-klass, och då drar man inte benen efter sig.

Båda grabbarna tog plats i Skånes lag till Sverigepucken som 13-åringar, till TV-pucken som 15-åringar, men där var Henke med redan året före.

Det syntes allt tydligare att han var en talang som – med lite tur, förstås – kunde ”bli något”.

”TV-pucken var ju något man drömt om att få spela, ända sedan vi bodde i Åre. När vi flyttade till Skåne som ju har ett mycket bättre lag så tänkte jag att ’det här går aldrig’. Så kom man med ändå och … det var rätt stort då.”

Drömmarna vid den här tiden?

Att bli lika bra som Kenneth Johansson, den lokala hjälten i allsvenska Rögle.

”Jag tränade på att göra de där skridskoparaderna som han gjorde. Rögle, att få spela i A-laget där, det var väl så långt man vågade tänka.”

Fast heja på Rögle när Frölunda kom på besök?

Glöm det.

1995 såg Henke och Joel sina favoriter spöa Rögle i den allsvenska finalen, och de jublade förstås. Inte helt uppskattat av kompisarna.

”Vi hade fått en jäkla massa skit på träningen om Frölunda inte vunnit”, minns Henke. ”Men det var ju inte så att vi inte hejade på Rögle, det var ju bara när de mötte Frölunda. Rögle gick ju upp sedan också, och det var kul.”

***

Det finska målvaktsundret, snart har väl varje NHL-klubb med självaktning ett lejon mellan stolparna, brukar oftast förklaras med att i Finland satsas det mycket mer på renodlade målvaktstränare.

I Sverige var, och är, det betydligt sämre ställt med den detaljen.

Henke var i stort sett självlärd när han kom till Frölunda, bortsett från några tips längs vägen.

”På den tiden tänkte jag inte mycket på hur jag spelade, jag minns nästan inte. Jag försökte bara stoppa pucken.”

Men en sak minns han:

”Jag har alltid legat ner, gått ner mycket.”

Dagens så kallade butterflymålvakter har ju det som spelsätt, gå ner och stäng igen efter isen först, men i Henkes fall var det ingen fjäril som viskade i hans öra.

Det bara blev så.

”Jag har alltid trott på den stilen, det kändes mer naturligt för mig att göra så, gå ner och täcka. Så jag fick jämt höra att jag måste stå upp mer, de gånger det kom en målvaktstränare till klubben. ’Henke, det kommer aldrig att gå när du blir äldre’, sa de.”

Men det gjorde det.

Och allt eftersom åren gick, och Henke såg målvakter som Roy och Hasek i NHL, så förstod han att det sätt han spelade på också hade ett namn.

Butterflystilen.

Den som i dag regerar.

”Ändå var det inte ofta jag såg något från NHL. Det känns mer som jag hela tiden gjorde det som kändes naturligt.”

I dag, när han tillhört Frölunda i sex säsonger och även fått målvaktsträning med junior- och seniorlandslag, är bilden förstås delvis annorlunda.

Henkes stil i dag skiljer sig från när han var yngre.

Han har utvecklat sitt spelsätt, lärt sig bättre bedöma när han ska gå ner och när han ska stå upp.

Men instinkterna finns kvar, de som styrde honom som ung, de som sa att de där gammaldags skridskoparaderna nog inte var det bästa sättet om man ville rädda puckar.

”Visst, jag stod och studerade Kenneth Johansson och försökte göra som han. Men om man tänker efter i dag, att rädda med skridskon när du istället kan lägga hela benskyddet bakom, det är ju ologiskt. Okej, målvaktsspelet är lättare i dag tack vare hur utrustningen utvecklats, men man kan inte bara skylla på det. Det är ett helt annat tänk bland målvakter i dag än vad det var förr.”

Och i Frölunda, i slutet av 90-talet, tänkte man också annorlunda än tidigare.

Juniorer var nu något att satsa på, pengar pumpades in i den verksamhet som skulle ge utdelning i form av egna, bra och billiga spelare.

Frölunda åkte till Båstad, drog i den enarmade banditen – och det blev jackpott.

Fotnot: Tommy Söderström är en av Sveriges bästa målvakter, djurgårdaren hade sin storhetstid på 90-talet då han gjorde fem säsonger med Philadelphia Flyers och New York Islanders i NHL.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► I går berättade Henrik Lundqvist om sitt adjö till professionell hockey.
► I dag ger jag er chansen att minnas hur hans fenomenala karriär började genom att publicera ett kapitel ur boken Mannen bakom masken, det som handlar om tvillingarna Lundqvists barndom.
► 
Långläsning som räcker hela helgen – eller ännu längre?

Henrik Lundqvist i samband med fredagens presskonferens. Till höger boken från 2004. Foto: VIAPLAY (skärmdump), TOMMY HOLL (bokens omslag)

I GÅR SAMLADE Henrik Lundqvist en utvald liten skara reportrar för att besluta om sitt inte helt oväntade beslut, det att karriären nu tyvärr var över; ni kan ju hela historien med hjärtoperation, påföljande inflammation, och … tja, till slut gick det inte.

Ett jäkla sätt att tvingas sluta på. Man kunde ha tänkt sig en bitter och besviken 39-åring som inför pressen slet sitt mjällfria hår – men icke.

Inte en tendens till offerkofta hos Henrik (vad jag såg och hörde från min kammare), bara tacksamhet för vad idrotten givit honom. Till och med den här dagen imponerade killen som en gång regerade i Scandinavium och sedan flyttade över kungadömet till Manhattan.

Jag rekommenderar den här utmärkta texten i New York Post.

ANNONS

Vad Henrik än gör i framtiden lär han lyckas. Han, likt brorsan Joel, är den typen av människa.

Men minns ni hur det började uppe i Jämtland, hur det fortsatte nere i Ängelholm, hur Frölunda en gång grävde tvillingguld i Rögleland?

2004 skrev jag boken Mannen bakom masken, kapitlet ni strax ska sätta tänderna i kallades ”Barndomen.” En sak slår mig när jag skummar igenom den 17 år gamla texten – de var kloka redan som små, bröderna.

Välkomna på en vandring längs minnenas allé.

 

Barndomen:

Andre mars 1982 föddes Henrik Lundqvist.

40 minuter senare kom Joel.

De höll ihop då, och fortsatte med det.

Pappa Peter Lundqvist – på den tiden chef för ett skidinstruktörsföretag i Åre, bland annat med kung Carl Gustaf och drottning Silvia som gäster – berättar en rolig historia:

”Grabbarna tävlade en del i slalom också när de var små, och oavsett vilken plats de kom på så hade nästan alltid samma tid.”

Tvillingar har ofta särskilt starka band till varandra, lever så tätt inpå varandra, lär sig nästan veta vad den andre tänker, så det kanske inte är så konstigt att de är ungefär lika bra i det de tar sig för.

Tränar ihop.

Lika mycket.

Sporrar varandra.

Och det var det som Peter och mamma Eva tänkte på där uppe i Jämtland, i slutet av 80-talet. Ska det bli så här, funderade de, att våra grabbar ska konkurrera mot varandra hela tiden?

Det var en framtidsvision som inte lockade.

Men som tur var hade Henke och Joel upptäckt leken med klubba och puck.

Jippi, ropade föräldrarna inombords.

”Vi uppmuntrade det verkligen, ville att de skulle få tävla tillsammans, i samma lag”, minns Peter.

Nu ska det väl sägas direkt:

Så värst mycket uppmuntran behövdes inte…

Henke kommer väl ihåg hur det var:

”Hockeyn kändes jäkligt kul från början, slalomen var mycket för att alla andra höll på med det. I Åre ska man ju göra det. Men vi brann aldrig riktigt för det.”

Joel minns en annan anledning, en som en del av oss – som väljer sommar framför vinter vilken dag som helst – inte har några som helst problem att köpa rakt av:

”Vi frös så mycket…”

Spela hockey på den tiden var möjligen bara snäppet varmare – nåja, mindre kallt – vare sig det handlade om ute eller inne i kyliga ishallar, men det var i alla fall den sporten som vann kampen om tvillingarnas hjärtan.

Således till mor och fars förtjusning.

Och vem eller vilka fanns att tacka för det?

Tja, Mats Hildén och Peter Backman på Tottens förskola i Åre ska nog ha var sin blomma, och i tider när Frölunda Indians är en vinstmaskin kanske en och annan krona borde gå dit.

Peter spelade i Järpens A-lag, en gång fick tvillingarna åka med, se omklädningsrummet, titta på träningen, en upplevelse lika stor som när en såpakändis får syn på en TV-kamera.

Mats och Peter såg till att sandlådan på Tottens spolades vintertid, där tog Henke och Joel sina första skär, där tändes gnistan … där lirades det.

Dag efter dag.

”När de fått på sig skridskorna och börjat spela, då ville de aldrig därifrån, de kunde vara därute hur länge som helst. De älskade det. Att komma in och äta, det fanns bara inte…”, berättar Mats Hildén och skrattar gott åt minnet.

Det var så här det började:

”De där två, de var ju på det viset att så fort de gick ut, då skulle det spelas nåt, då skulle det göras nåt. Det var ju annorlunda på den tiden, det fanns inga tv-spel, ungarna höll på med idrott.

Sedan när det blev vinter, då tyckte de det var tråkigt att det inte fanns någon is, så vi spolade upp sandlådan så de kunde åka där. Vi snickrade till några mål också, det var viktigt, det skulle de absolut ha.”

Men nej, Henke hade inte redan monopol på målvaktsposten, fick inte något slags gudomlig inspiration redan som fyraåring.

Så är det bara i filmer.

Och det här är en bok.

Som för övrigt håller sig till sanningen. Inte bara ”based on a true story”, this IS the true story …

Nåväl, åter till sandlådan – ungefär 9×3 meter – och de två knattarna. Mats minns mer:

”Det syntes redan då att båda två var stora talanger. Jag minns att vi pratade om det, Peter och jag, hur roligt det var att det märktes så tidigt, jag menar…jag hade ju dem från det att de var riktigt små, och de hade så mycket bollkänsla, sådant ser man ju. De kunde ta emot pucken, bollen…bättre än andra i deras ålder”

Gnistan kom till i en sandlåda, sålunda.

Och när sedan pappa Peters företag var sponsor för en Frölundamatch förvandlades den till en eld, en eld som framöver skulle brinna för hockey – och just Frölunda.

”Det var första gången vi såg hockey på allvar, vi fick sitta i en loge med farmor och titta på matchen”, berättar Henke. ”Sedan, några år senare, vi kan ha varit åtta-nio, så fick vi följa med igen. Det var jag, Joel, en kompis från Järpen och en Frölundagrabb. Vi fick åka in på isen i en paus och de sköt straffar på mig. Sedan var vi med på en träning med ett ungdomslag också, pappa hade en kollega vars son spelade där.”

Elden var vid det här laget en brasa.

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

***

I Åre drällde det inte av isytor, det var sandlådan på dagis, det var skolgården, när den inte var – som Joel uttrycker det – täckt av två meter snö…

Det stora lyftet kom 1990 då ishallen i Järpen stod klar.

Och när storasyster Gabriella skulle träna tennis, då kom första chansen för Henke och Joel att se underverket.

”Vi åkte ofta med, pappa tränade henne, och den här gången skulle de vara i Mörsil, men det var dubbelbokat så vi åkte till Järpen istället. Meningen var att vi skulle släppas av utanför hallen, det fanns en uterink där som vi kunde vara på medan Gabriella tränade, men pappa kände chefen för hallen så de släppte in oss där. Vi hade den för oss själva efter att A-laget tränat”, minns Henke.

Snart efteråt startade Järpen ungdomsverksamhet, och på första träningen gjorde Joel sitt för att ge hockey-Sverige en högklassig landslagsmålvakt lite drygt 13-14 år senare.

Henke:

”Jag såg att en annan kille tagit på sig målvaktsutrustning. Så frågade tränaren om det var någon mer som ville stå, och då räckte Joel upp min arm, sa något i stil med: den här killen vill.”

”Jag visste ju det”, minns Joel, ”han hade ju intresset, målvaktsidoler och så. Jag vet inte riktigt varför, för när vi spelade landhockey så turades vi om, men det var nog att han var målvakt i fotboll, det kom därifrån.”

Hur som helst, Henke ville stå, Joel höll med och gav brorsan vad som väl måste kallas en hjälpande hand.

Fast Henke hade behövt en till sedan, under själva träningen. Och ni som någon gång sett små hockeygrabbar stå i mål förstår precis. Ni som inte gjort det uppmanas härmed besöka en ishall vintertid, det är en härlig syn.

”Jag fick låna grejer, men de var alldeles för stora”, berättar Henke och småler åt minnet av fortsättningen på historien:

”Jag hade sett Tommy Söderström backa in i målet, för att känna var mitten var, och då skulle jag ju också göra det. Men mina skydd var så stora att jag trasslade in mig och fastnade i nätet. Så tog Joel tag i pucken, och när jag skulle ut så ramlade jag…”

Till och med en Henkeidol som Pekka Lindmark har säkert varit med om något liknande.

För, som sagt, att vara liten och hockeymålvakt är ingen enkel kombination.

”Skydden är ju så stora, man kunde ju knappt röra sig”, skrattar Henke som minns hur han släppte in tolv puckar i sin första match, 19 i sin andra.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

Men kul var det.

”Jag tror man var ganska nöjd ändå, hur sjukt det än kan låta… Nöjd med de räddningar man gjorde. Sedan var ju allt nytt för oss, vi var ett nystartat lag, men vi gjorde framsteg och två år senare slog vi lagen som hade slagit oss.”

Tränaren Björn Bergetoft om vad han tänkte den där hösten 1990:

”Visst syntes det att han var ett naturbarn. Jag kommer ihåg att vi hade en del samarbete med A-laget, det kom ner en femma på vår träning en gång och började skjuta på Henke som väl var nio-tio år vid det laget. Du vet hur det blir, när man är stor och en liten står i mål, de började skjuta väldigt försiktigt, och Henrik…ja, han släppte väl inte något. Så de tog i mer och mer, till slut sköt de ganska ordentligt, och Henrik…det gjorde säkert hur ont som helst, men han släppte nästan inte in något mål ändå. A-lagskillarna var ganska imponerade minns jag.”

Det skiljer dryga två och halv mil mellan Åre och Järpen, så ofta fick Henke och Joel sova över hos sin tränare och dennes son Robin, jämngammal med tvillingarna. Allt för att så snabbt som möjligt kunna gå på is nästa morgon.

***

Hockey på vintern, fotboll på somrarna, som vilka andra småttingar som helst, men det var det där med elden som brann, den som skilde två tvillingar Lundqvist från många andra ungar.

Det här var på den tiden man fortfarande spelade landhockey, regelrätt isträning var det ju bara två gånger i veckan, och Henkes berättelse påminner om dem man får höra från Kanada, med spolade gräsmattor och upplysta nätter för hockeytokiga grabbar:

”Vi hade strålkastare på huset så vi kunde spela landhockey sent. Vi höll på tills de tvingade in oss på kvällarna. Det jag kommer ihåg är att vi tyckte det var så oerhört kul. Det var största drivkraften. Man höll inte på och tränade för att få spela i elitserien en dag, utan enbart för att det var så kul. I Åre på den tiden fanns inte så mycket att göra. I dag finns det så många val, så alla ser kanske inte den glädjen.”

Det är svårt att säga när Henke på allvar tog steget från att känna ”det är kul” till ”det är kul och jag är rätt duktig också.”

Men ett klassiskt citat från tioårsåldern säger en del.

”Jag har fått det berättat för mig hur många gånger som helst, jag sa tydligen till farmor: ’Tänk om jag blir kvar här i Järpen, så ingen ser hur bra jag är.’  Då måste jag väl tyckt att jag var bra, om jag säger en sådan grej…”

Den förälder, eller farförälder för den delen, som glömmer ett sådant citat är inte född än.

Henke och Joel umgicks mycket med grabbar som var lite äldre, spelade hockey och fotboll med dem, och det skulle visa sig i deras utveckling, inte bara som hockeyspelare.

1993, när grabbarna var elva, samlade pappa Peter och mamma Eva familjen.

Frågan var den här: vad sägs om att flytta till Båstad.

”Först var det lite konstigt, man hade ju tänkt att Åre, där skulle man alltid bo. Men sedan var det bara kul, inte minst för fotbollen, i Åre fanns det bara hårda grusplaner, men i Båstad skulle vi få spela på gräs.

Vi hade varit där nere mycket, sju somrar i rad, eftersom syrran spelade tennis och brukade tävla i Kalle Anka Cup. Så vi tyckte det skulle bli spännande att flytta”, minns Henke.

Peter berättar:

”Till stor del var det för barnens skull. Gabriella kom in på tennisgymnasiet, och vi såg också att det fanns mycket bättre möjligheter för Joel och Henrik att gå vidare med hockeyn.”

Flyttlasset gick på sommaren, Rögles välkända ungdomsverksamhet inbjöd till hockeyskola.

”Det var lite struligt i början, vi visste inte om vi skulle få plats, de hade så många ungdomar, men sedan fick vi beskedet att vi skulle få vara med i laget”, berättar Henke.

* Oroligt?
”Nej, varken Joel eller jag uppfattade nog att det var så, det var mamma och pappa som berättade efteråt.”

Se där, en tendens till curlingföräldraskap, långt innan begreppet var uppfunnet.

***

Ny stad, ny skola, ny klass, nya kompisar, och i det läget är det inte dumt att vara tvillingar. Med en liten nackdel:

”Alla glor extra mycket också.”

Men till största delen positivt förstås. Joel och Henke har alltid varit ett stöd för varandra, alltid varit grymt tajta.

De två var nästan som en.

Som en…

”…klump”, säger Henke och ler.

”Så var det. Vi var alltid tillsammans, tyckte likadant, ville göra samma saker, det var aldrig så att en ville göra nåt och den andre sa ’näää’. Vi var verkligen som en klump, andra såg oss så; det var Joel & Henke, Henke & Joel, aldrig Henke ELLER Joel. När någon kompis ringde så var det aldrig för att hitta på något med en av oss, det var självklart att det gällde båda.

Vi stod alltid upp för varandra, om det blev några incidenter i skolan eller hockeyn. Vi tänkte nog inte så mycket på det då, men efteråt har man förstått hur skönt det var. Fast jag vet att syrran tyckte det var jobbigt, om det blev bråk någon gång så hade hon alltid två att handskas med. Vi var nog inte så lätta att tas med alltid.”

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

Båda två pratar mycket om hur blyga de var som barn.

Inte sjukligt blyga, alls inte så, men de var heller inte typen som ställde sig längst fram, som ville beskådas och höras stup i kvarten. Henke beskriver det så här:

”Vi gillade inte stora folkgrupper, att stå i centrum. Det var väl det norrländska i oss, vi trivdes mer i bakgrunden.”

Det är på sitt sätt lite lustigt, för flera år senare, när tvillingarna kom till Göteborg och Frölunda, så skulle de förvåna många med sitt mogna uppträdande, sin förmåga att på ett närmast vuxet vis besvara journalisters frågor, dels efter juniormatcher, dels i samband med otaliga intervjuer med tvillingvinkeln.

Det kan förstås ha med uppfostran att göra, samt det faktum att pappa Peter är en duktig talare; han var speaker vid alpina världscuptävlingar i Åre och under Röglematcher. Med det i bakgrunden resonerar Henke så här:

”Jag tror … vi var aldrig de i klassen som fjantade oss, vi var mer de som sa till, typ ’skärp er nu’. Klart vi kunde vara barnsliga hemma, men i skolan, det var nästan som vi var…inte mer vuxna kanske men mer…mogna. Det var väl så att vi tyckte många var jäkligt omogna, men jag vet inte om det säger mer om dem än om en själv.

Men nu låter man väl som en jäkla översittare (skratt).”

Eller som en som, av olika anledningar, råkade mogna lite fortare bara.

Som inte sökte uppmärksamheten, men som inte tvekade att säga till när det behövdes.

I skolan – och på isen.

”När jag var yngre så var jag ganska vild, jag skällde mycket på medspelarna, på de backar som var inne på baklängesmål. Jag var nog ganska jobbig. Men med åren har jag lugnat ner mig, klart jag kan ryta till nu med, men man vet ju hur det är, man vet själv om man gjort ett misstag och behöver ingen som skäller på en.”

Är man lite blyg kan målvaktsrollen kännas jobbig.

Det finns ingen mer utsatt position, och som ung kan det vara hemskt. Kalle, 11, kan missa öppet mål och det är glömt momentet senare – men när kompisen Pelle släpper in ett billigt mål kommer alla ihåg det.

Henke känner dock inte igen resonemanget.

”Nej, man stod ju där för att rädda, för att visa att man kunde rädda, inte för att inte släppa in mål.”

Kanske är det som i skolan. När det är befogat, då kunde både Henke och Joel ryta till.

Och i en position som Henke kände att han behärskade – målvaktens – hade han inga problem att dominera.

***

Elden brann även i Båstad, och det blev mycket körande för föräldrarna. Var det inte Gabriella som skulle kors och tvärs genom Sverige så var det tvillingklumpen som skulle över Hallandsåsen, till ishallen i Ängelholm.

Oavsett väder…

Henke minns:

”Om vi inte fick åka blev det världens liv, nästan så vi började gråta.”

Ett samtal med Peter och Eva tar snabbt bort det lilla ordet ”nästan”.

Men Peter berättar:

”En gång när jag körde Gabriella upp till en tävling i Norrland så frågade jag mig själv: varför gör jag det här egentligen? Men då kände jag att det är för att jag tycker det är så jäkla kul. Vi har alltid uppmuntrat våra barn att odla drömmar, ge dem chansen att förverkliga dem. Inte pressa, men låta dem ha kul.”

Och i det resonemanget ingår bilfärder såväl till Norrland som över hallandsåsar.

Se där ytterligare ett bevis för att bakom framgångsrika idrottsmän finns nästan alltid uppoffrande föräldrar.

…som får frysa ibland.

Åtminstone tills det byggdes en kafeteria i ishallen där Henke och Joel tränade i Ängelholm.

”Det var ju taskiga tider också, ofta sena fredagskvällar, och där satt de och frös. Vet inte men … det är nog därför jag tar sådan god tid på mig i omklädningsrummet i dag, jag brukar säga det, att det är spår från ungdomsåren då vi alltid hade så bråttom för att mamma och pappa skulle slippa vänta.”

Hade bara Joel också tagit tid på sig nu så hade Henkes teori varit trovärdig.

Men … sorry, Henke, den sprack på brorsan. Joel är nästan i Ronnie Sundin-klass, och då drar man inte benen efter sig.

Båda grabbarna tog plats i Skånes lag till Sverigepucken som 13-åringar, till TV-pucken som 15-åringar, men där var Henke med redan året före.

Det syntes allt tydligare att han var en talang som – med lite tur, förstås – kunde ”bli något”.

”TV-pucken var ju något man drömt om att få spela, ända sedan vi bodde i Åre. När vi flyttade till Skåne som ju har ett mycket bättre lag så tänkte jag att ’det här går aldrig’. Så kom man med ändå och … det var rätt stort då.”

Drömmarna vid den här tiden?

Att bli lika bra som Kenneth Johansson, den lokala hjälten i allsvenska Rögle.

”Jag tränade på att göra de där skridskoparaderna som han gjorde. Rögle, att få spela i A-laget där, det var väl så långt man vågade tänka.”

Fast heja på Rögle när Frölunda kom på besök?

Glöm det.

1995 såg Henke och Joel sina favoriter spöa Rögle i den allsvenska finalen, och de jublade förstås. Inte helt uppskattat av kompisarna.

”Vi hade fått en jäkla massa skit på träningen om Frölunda inte vunnit”, minns Henke. ”Men det var ju inte så att vi inte hejade på Rögle, det var ju bara när de mötte Frölunda. Rögle gick ju upp sedan också, och det var kul.”

***

Det finska målvaktsundret, snart har väl varje NHL-klubb med självaktning ett lejon mellan stolparna, brukar oftast förklaras med att i Finland satsas det mycket mer på renodlade målvaktstränare.

I Sverige var, och är, det betydligt sämre ställt med den detaljen.

Henke var i stort sett självlärd när han kom till Frölunda, bortsett från några tips längs vägen.

”På den tiden tänkte jag inte mycket på hur jag spelade, jag minns nästan inte. Jag försökte bara stoppa pucken.”

Men en sak minns han:

”Jag har alltid legat ner, gått ner mycket.”

Dagens så kallade butterflymålvakter har ju det som spelsätt, gå ner och stäng igen efter isen först, men i Henkes fall var det ingen fjäril som viskade i hans öra.

Det bara blev så.

”Jag har alltid trott på den stilen, det kändes mer naturligt för mig att göra så, gå ner och täcka. Så jag fick jämt höra att jag måste stå upp mer, de gånger det kom en målvaktstränare till klubben. ’Henke, det kommer aldrig att gå när du blir äldre’, sa de.”

Men det gjorde det.

Och allt eftersom åren gick, och Henke såg målvakter som Roy och Hasek i NHL, så förstod han att det sätt han spelade på också hade ett namn.

Butterflystilen.

Den som i dag regerar.

”Ändå var det inte ofta jag såg något från NHL. Det känns mer som jag hela tiden gjorde det som kändes naturligt.”

I dag, när han tillhört Frölunda i sex säsonger och även fått målvaktsträning med junior- och seniorlandslag, är bilden förstås delvis annorlunda.

Henkes stil i dag skiljer sig från när han var yngre.

Han har utvecklat sitt spelsätt, lärt sig bättre bedöma när han ska gå ner och när han ska stå upp.

Men instinkterna finns kvar, de som styrde honom som ung, de som sa att de där gammaldags skridskoparaderna nog inte var det bästa sättet om man ville rädda puckar.

”Visst, jag stod och studerade Kenneth Johansson och försökte göra som han. Men om man tänker efter i dag, att rädda med skridskon när du istället kan lägga hela benskyddet bakom, det är ju ologiskt. Okej, målvaktsspelet är lättare i dag tack vare hur utrustningen utvecklats, men man kan inte bara skylla på det. Det är ett helt annat tänk bland målvakter i dag än vad det var förr.”

Och i Frölunda, i slutet av 90-talet, tänkte man också annorlunda än tidigare.

Juniorer var nu något att satsa på, pengar pumpades in i den verksamhet som skulle ge utdelning i form av egna, bra och billiga spelare.

Frölunda åkte till Båstad, drog i den enarmade banditen – och det blev jackpott.

Fotnot: Tommy Söderström är en av Sveriges bästa målvakter, djurgårdaren hade sin storhetstid på 90-talet då han gjorde fem säsonger med Philadelphia Flyers och New York Islanders i NHL.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt